КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ И ДА СПРЕМ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУС (COVID-19)

Публикуваме този документ към всички вас с цел информация и спиране разпространението на kоронавирус (COVID-19).

Надяваме се, че до края на този материал ще сме ви убедили, че:

  • това е сериозен проблем, който изисква сериозно отношение за предотвратяването на национално бедствие
  • COVID-19 не е обикновен грип; той е вирус със смъртност до 10-20 пъти (според някои източници 30-40 пъти) по-голяма от обикновения грип, поради което изисква специално внимание
  • разпространението му нараства в геометрична прогресия и няколкото диагностицирани случая в България имат възможност за дни (или 1-2 седмици) да се превърнат в лавина от нови случаи, което може да доведе до по-голяма смъртност, причинена от претоварена здравна система

Ще предложим няколко основни правила, които смятаме, че биха намалили разпространението и последствията от тази пандемия. Най-общо тези правила спадат към 3 основни класа, а именно:

  • социално дистанциране
  • лична хигиена и
  • подготвяне на имунната система

Какво е коронавирус COVID-19 и как се предава?

Това е голямо семейство от вируси. Някои коронавируси заразяват хора, а други животни. Рядко вируси, които заразяват животни могат да се разпространят по хората. Но това се предполага, че е бил и начинът на заразяване с COVID-19 в провинцията Хубей в Китай. MERS (Middle East Respiratory Syndrome) и SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) са два други примера на коронавирус, които се предават от животни на хора.

Смята се, че хора които са с тежки симптоми са най-заразни, но предаването може да стане и когато човек е асимптоматичен (липсват симптоми на заболяване). Инкубационният период на вируса в най-голяма част от случаите е между 2 и 14 дни, със средна стойност около 5 дни. Това значи, че някой може да е заразен в продължение на 5 дни без особени симптоми.

Възможно е и вирусът да се предаде при пипане на замърсена повърхност и след това пипане на очите и устата. Според Световната Здравна Организация, вирусът може да оцелее върху повърхности от няколко часа до няколко дни в зависимост от типа повърхност, температура и влажност. Тук мненията не са категорични, тъй като все още липсват данни.

Някои учени смятат, че този вирус може да оцелее във въздуха до 3 часа, върху мед 4 часа, върху картон 24 часа и върху пластмаса и метал до 2-3 дни. Но, това проучване, е публикувано в medRxiv на 11 март и още не е прегледано от експерти (peer-reviewed).

Други учени заключават, че ако COVID-19 прилича на други човешки коронавируси, като например SARS и MERS, може да остане върху повърхности като метал, стъкло и пластмаса до 9 дни (грипният вирус оцелява само 48 часа). Въпреки, че COVID-19 е подобен на другите два коронавируси, не се знае дали поведението му е същото върху повърхности.

Има данни обаче, че дезинфектант, съдържащ:

  • 62-71% етанол
  • 0.5% водороден пероксид
  • 0.1% натриев хипохлорит (белина)

може да деактивира вируса до 1 минута. Световната Здравна Организация съветва, че ако имаме съмнения, че вирусът е по дадена повърхност, да използваме дезинфектант с минимум 60% алкохол.

Смята се, че най-честият начин на предаване е от човек на човек, и по-рядко от замърсени повърхности.

Какви са симптомите на COVID-19?

  • Температура
  • Суха кашлица
  • Недостиг на въздух

За този вирус не е характерна хрема, което го отличава от другите грипни вируси.

!!!Потърсете медицинска помощ ако развиете някои от следните симптоми!!!

  • трудно дишане
  • постоянна болка и напрежение в гърдите
  • обърканост и трудно ставане
  • синкави устни и лице

Каква е глобалната картина на вируса до момента?

Твърди се, че вирусът тръгва от Хубей в края на декември 2019 г. Нещата са потулени докато броя на жертвите с пневмония не започва да расте поголовно. От 830 регистрирани случая на COVID-19 на 23 януари, заболелите стават близо 10,000 (29 януари) след само една седмица, а в края на втората седмица са близо 30,000. За 30 дни случаите експлодират от 830 до близо 80,000. Само 2 седмици бяха необходими на случаите да се увеличат 12 пъти, а за 30 дни, 96 пъти! Тази геометрична прогресия е демонстрирана на графиката по-долу.

До към 20 февруари, нещата извън Китай изглеждаха спокойни. В периода 23 януари до 13 февруари регистрираните случаи извън Китай бяха нараснали от 15 до малко над 500. За по-малко от месец до днешна дата, обаче, тези случаи са вече над 45,000, което представлява приръст от 90 пъти.

Тревожното е, че близо 30,000 (или 67%) от случаите извън Китай произлизат само от 3 страни (Италия = 12,462, Иран = 9,000 и Южна Корея = 7755). И 90% от всички случаи по света се намират само в 4 (Китай, Италия, Иран и Южна Корея) от 125-те заразени територии. Тези 125 територии в момента имат около 130,000 случая в глобален мащаб.

Дискусията до тук показва, че всяка една страна може да бъде застрашена от тази геометрична експлозия и фактът, че в България имаме само 23 регистрирани случая на този етап не бива да ни успокоява. Напротив този факт е тревожен и трябва да ни мотивира да сме дисциплинирани! Ние започнахме едва с 2 случая преди няколко дена, които прераснаха в 7, после в 16, а днес те достигнаха 23.

Поради големия брой засегнати страни и поради геометричното предаване на вируса, на 11 март Световната Здравна Организация обяви разпространението на COVID-19 за пандемия.

Каква е смъртността и кои са рисковите групи?

От 130,000 случая имаме около 4,700 смъртни случая, което е около 3.6% смъртност (около 3-4 човека умират на 100 заболели). Смъртността е 30-40 пъти по-високо от обикновения грип (0.1% или 1 на 1000 човека). Това е значително по-висока цифра от 2%, които бяха началните данни от Китай. Световната Здравна Организация смята, че всяка държава може да има различна смъртност в зависимост от това колко добре функционира здравната им система.

По отношение на новите смъртни случаи имаме 2 пика – единият около средата на февруари (пика в Китай) и втори в последните дни, обособен от нарастващите случаи от страните извън Китай (най-вече Италия и Иран) и невъзможността на здравната система да поеме големия брой заболели.

По отношение на рисковите групи имаме следната информация от средата на февруари и само от Китай. С оглед бързото развитие на вируса и хетерогената група от страни извън Китай, тази информация може да се е променила. За съжаление това е единствена информация, която успяхме да намерим на този етап.

От първата таблица се вижда, че най-уязвими са хората, които са над 60 годишна възраст и тези, които имат други заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронични респираторни заболявания, хипертония и рак. Също е важно да се обърне внимание, че няма смъртност при децата, но те могат да са преносители без значителни симптоми. Това важи и за възрастови групи с по-малък риск на смъртност (10-50). Затова е изключително важно по-малко рисковите групи (като деца и млади без предшестващи заболявания) да пазят тези с по-висок риск като ограничават контактите с такива групи, особено ако имат симптоми, ако се завръщат от пътуване, или са били в големи групи за последните 14 дни.

Какво можем да научим от други страни, като Италия и Китай?

Други страни като Китай и Италия ни показват, че ако геометричната прогресия не се хване в началото, тя може до доведе до катастрофални последици. Тъй като вирусът изисква дълъг инкубационен период (между 0 и 14 дни), болничните легла много бързо се запълват и много бавно се освобождават. Тежките случаи, които са около 4%-5% от всички случаи, изискват интубация, тъй като предизвикват белодробни усложнения. 15% от случаите са сериозни и изискват доставянето на допълнителен кислород. Останалите 80% от случаите протичат с леки симптоми и не изискват хоспитализация.

Според вестник Бургас Инфо, което е неофициална информация, но единствената, която намерихме на този етап, в страната ни има следните болнични капацитети и облекла:

На базата на тези данни се вижда, че имаме 740 инфекциозни легла, които могат да се използват за COVID-19 пациенти. Не е ясно колко легла могат да се подсигурят от останалите 3 заведения. Ако всяко заведение има по 50 легла, това е около 1000 инфекциозни легла.

Под една или друга форма имаме 2,147 респиратори. Не се знае колко от тези респиратори са заети от сегашни пациенти. В най-добрият случай всичките респиратори могат да се използват за критични случаи на COVID-19, които изискват интубация. От погорната дискусия става ясно, че 5% от общите случаи са спешни. Ако приемем, че 2147 са спешни случаи (толкова колкото са респираторите), това значи, че имаме капацитет да покрием 42,940 заболяли. Ако вземем в предвид, че респираторите за болнична употреба са само 1463, тоталния брой болни могат да са само 29,260. Това предполага, че могат да се осигурят допълнително 463 легла над сегашните 1000.

Този капацитет не е малък при обикновени заболявания от неинфекциозен тип. С оглед на геометричното разпространение на вируса и дългия инкубационен период този капацитет може да се окаже недостатъчен ако разпространението не се спре на време. Това е ситуацията в Италия, където болни се лекуват по коридорите, а лекарите избират кой пациент има най-голям потенциал да бъде спасен и кой трябва сам да се справя с болестта.

Как да се предпазим и да предотвратим геометричната прогресия?

Световната Здравна Организация смята, че социалното дистанциране и пълната изолация при:

  • Симптоми
  • След пътуване в чужбина
  • След контакт със заразени или потенциално заразени

заедно с масовото изследване, проследяване и изолиране на всички контактни лица е една от най-важните мерки за намаляване на геометричната прогресия, която наблюдаваме в други страни.

Ефектът на социалното дистанциране може да се види от грипната пандемия през 1918 година. Смъртните случаи от тази грипна пандемия показват разликата в социалното изолиране между Ст. Луис и Филаделфия. Във Филаделфия първите случая на болестта се появяват на 17 септември 1918 г., но правителството омаловажава тяхната значимост и на 28 септември разрешава да се проведе голям градски парад. Училищата затварят едва на 3 октомври, когато се забраняват и социалните събирания. Но за съжаление болестта е започнала да се разпространява и да надминава медицинските ресурси на града.

За разлика от Филаделфия, в Ст. Луис първият случай на болестта е установен на 5 октомври и местните власти въвеждат сериозни мерки на 7 октомври, предназначени да насърчават социално дистанциране. Разликата в смъртността между двата града е внушителна и е илюстрирана в графиката по-долу.

В Денвър по време на същата пандемия са наложени мерки след което мерките са разхлабени и отново затегнати няколко дни по-късно. Това причинява два последователни пика.

На този етап, вече вирусът е при нас. Единственото нещо което можем да направим е да намалим геометричната му прогресия чрез социално дистанциране и спазване на стриктен хигиенен протокол. Има предположения, че социалното дистанциране води до 40% по малко случаи за един ден, но от статията не става ясно как това заключение е било екстраполирано.

Ако можем да превърнем кривата на разпространение от стръмна геометрична прогресия в бавно растяща крива то тогава медицинските ресурси, с които разполагаме ще са достатъчни за да осигурим адекватно лечение на всички лекуващи се и да намалим смъртността, причинена от недостиг на консумативи, апарати и медицински лица. Трябва да избегнем ситуацията в Италия, където хора се лекуват по коридорите, лекарите са заразени и изтощени от претоварване, и трябва да избират между пациенти, защото нямат достатъчно респиратори.

Какво можем да направим за да предпазим себе си и околните?

  • Предпазвайте лицето си с маски и очила;
  • !!!ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! Носете раздадените ви маски на работните места!
  • Маските може да почиствате като ги измиете с вода и сапун и ги оставите да изсъхнат. Бъдете внимателни, тъй като по тяхната повърхност може да има полепнали вируси. Измиването трябва да става много внимателно;
  • Ако решите да изхвърлите маската без да я измивате моля, внимателно я махнете от лицето си и я сложете в найлонов плик. Завържете плика и чак тогава го изхвърлете в кошчето за боклук;
  • Измивайте добре ръцете си! Избягвайте масови събития и групови събирания – изберете онлайн формат;
  • Намалете пътуванията до рискови дестинации и по градския транспорт;
  • Пазете рисковите групи (над 60 и с придружаващи заболявания) като намалите посещенията при тях, а при първи симптоми преустановете такива посещения;
  • Мийте ръцете със сапун и вода поне 20 секунди, особено след като кашляте, кихате и си духате носа; след като ходите до тоалетна и преди и след подготвянето на храна;
  • Дезинфектанта не е заместител на миенето на ръце, но ако се налага използвайте само такъв който е с минимум 60% алкохол;
  • Избягвайте да докосвате лицето си и най-вече очите, носа и устата си Стойте във вкъщи при поява на първи симптоми;
  • Кихайте в кърпа и я изхвърлете в тоалетната като пуснете водата. Не пипайте нищо около себе си докато не измиете ръцете си;
  • Като се приберете измийте ръцете си веднага без да пипате нищо по пътя, изнесете обувките и връхните си дрехи (като палто, яке, шапка, ръкавици) на балкона и без да докосвате нищо веднага измийте ръцете си. Веднага се преоблечете в домашни дрехи и изнесете или изперете дрехите, с които сте били навън;
  • Ако вкарвате външни пакети – измийте ги добре, дезинфекцирайте ги или ги оставете на балкона за едно денонощие; метални и пластмасови повърхности трябват задължително да се дезинфектират;
  • Проветрявайте стаята си на всеки час;
  • Почиствайте/дезинфекцирайте по-често личните си вещи, с които сте често в директен контакт (телефон, очила, компютър);
  • Почиствайте/дезинфекцирайте често използвани повърхности като пода пред и около външни врати, брави и ключове за лампи, плотове за приготвяне на храна, и др.
  • Доверявайте се само на актуална и достоверна информация по темата;

Актуална информация за епидемичната обстановка за коронавируса може да намерите тук:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Обобщение на предпазните мерки срещу коронавирус:

Как да подсилим имунната си система?

Дали даден човек ще заболее тежко и ще има усложнения много зависи от състоянието на имунната му система. Тъй като основните усложнения са белодробни, предлагаме следните схеми за деца и възрастни:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6 годишна възраст:

Пийте топла вода и най-добре чай на всеки 10-15 минути. В допълнение, когато е възможно избирайте свежа, пълноценна и разнообразна храна.

Намалете стреса. Трябва стриктно да се придържаме към по-горе изброените правила за социално дистанциране и хигиена, но няма място за паника. Стресът понижава имунната ни система и ни излага на по-голям риск от заразяване в следствие на нерационално поведение.

Много е важно хората от рисковите групи да поддържат заболяванията си в норма за да не натоварват организма си допълнително. Например, ако сте диабетик поддържайте кръвната си захар в норма, а хипертоници трябва да поддържат кръвното си налягане в норма.

Заключение:

Няма място за паника, но това не означава да подценяваме ситуацията. Вирусът вече е в България и изисква да се действа адекватно и своевременно. Вярваме, че заедно можем да се справим!

Ако имате въпроси, моля обърнете се към медицински кризисен щаб Борола.

24 Години по-здрави с Борола!

Медицински кризисен щаб Борола

Използвани източници:

1. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200306-sitrep-46covid-19.pdf?sfvrsn=96b04adf_2

2. https://www.worldometers.info/coronavirus/

3. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/#ref-2

4. https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/symptoms.html

6. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/share-facts-h.pdf

7. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019ncov/about/prevention.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2 F2019-ncov%2Fabout%2Fprevention-treatment.html

8. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200306-sitrep-46covid-19.pdf?sfvrsn=96b04adf_2

9. https://www.pscp.tv/w/1djxXQkqApVKZ

10. https://www.burgasinfo.com/news/view/5/96673

11. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html#spreads

12. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html

13. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf

14. https://www.livescience.com/how-long-coronavirus-last-surfaces.html

15. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

16.https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48 e9ecf6