Показване на 1–12 от 21 резултата

Ендокринология

Ендокринологията е наука, която изучава жлезите с вътрешна секреция. Ендокринната система включва осем основни жлези в тялото – хипофиза, щитовидна, околощитовидни жлези, тимус, епифиза, панкреас и полови жлези. Тези жлези произвеждат особени биологично активни вещества, които се наричат хормони. Хормоните са химически „вестители”. Те се пренасят чрез кръвообращението до тъканите и органите и повлияват тяхната дейност. Макар че концентрацията на хормоните в кръвта е много малка, те имат важна роля в регулирането на физиологичните процеси и приспособяването на организма към постоянно изменящите се условия на външната среда.

Влиянието на хормоните върху жизнените процеси на организъма включва:

  • Растеж и развитие
  • Метаболизъм – храносмилане, отделяне, дишане, кръвообращение и терморегулация
  • Полова функция
  • Възпроизвеждане
  • Настроение

Ако се наруши дейността на жлезите с вътрешна секреция настъпват промени, които засягат функционирането на целия организъм. Отклоненията от нормалните нива на хормоните може да се изразят или в тяхното усилено отделяне – хиперфункция на жлезите или намалено отделяне – хипофункция на жлезите. Ендокринните заболявания се появяват също, ако организмът Ви не отговаря на хормоните по начин, който се предполага. Стресът, инфекциите и промените в кръвта и електролитния баланс могат също да повлияят хормоналните нива.

Едно от най-честите ендокринни заболявания, свързано с повишени нива на кръвна захар, поради недостиг на инсулин в организма е диабета. Обикновено хормоналните заболявания се лекуват чрез контролиране количеството хормони, което организма Ви произвежда. Хормоно-заместителна терапия може да помогне, ако проблемът е свързан с недостиг на хормони. Диабетът може да доведе до дълготрайни усложнения на очите, бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Антиоксиданти и витамини

Ocolut Combi

Гастроентерология

Imunobor Cat’s Claw

Гастроентерология

Imunobor Beta Glucan

Ендокринология

Feminorm Osteo

Антиоксиданти и витамини

Оcolut® Duo

Антиоксиданти и витамини

Оcolut®

Антиоксиданти и витамини

Osteobor® Forte

Ендокринология

Feminorm®

Ендокринология

Feminorm® Duo

Ендокринология

Feminorm® Good Night

Ендокринология

Calorex®

Ендокринология

Calorex® Apetin