Showing all 6 results

Остеопороза

Костите са един от основните елементи на скелета. Те изпълняват редица функции в организма. Предпазват от нараняване много вътрешни органи, като сърце, бял дроб, мозък и др. Костите са основно депо за калциево-фосфорни соли. Благодарение на съдържащия се в тях костен мозък е възможен процесът на хемопоеза (кръвотворене).

Костите са и нашата опора и ни помагат да се движим. Те се формират през целия ни живот чрез ремоделиране и замяна на старата костна тъкан с нова. В детска и юношеска възраст, тялото прибавя нова костна тъкан по-бързо, отколкото отстранява старата. След около 20-годишна възраст организмът може да загуби по-бързо костна тъкан, отколкото да създаде.

Съществуват различни проблеми, свързани с костите, като често срещани са рахита и остеопорозата. И двете заболявания се дължат на намалената здравина на костите поради ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им.

Остеопорозата се харакеризира с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Предразполагащи фактори за развитие на остеопороза може да бъдат липсата на естествени естрогени след настъпване на менопаузата при жените и прекратяване на функцията на яйчниците, продължителната употреба на кортокостероидни препарати, недостатъчния прием на калций или намаленото му усвояване от организма, поради ограниченото количество на витамин D3.

За здрави кости, когато сте млади и за предотвратяване на загуба на костна тъкан, когато сте възрастни, Вие се нуждаете от прием на достатъчно количество калций, витамин D и физически упражнения. Друга група болести на костите са причинени от недостатъчно хранене, генетични фактори или проблеми със скоростта на костния растеж или възстановяването.

Ендокринология

Feminorm Osteo

Антиоксиданти и витамини

Osteobor® Forte

Ендокринология

Feminorm®

Ендокринология

Feminorm® Duo

Ендокринология

Feminorm® Good Night

Антиоксиданти и витамини

Oxybor® Forte